päihteet

Tulevissa vaaleissa on hyvin tärkeitä aiheita, jotka määrittävät edellisen erityisen oikeistolaisen hallituksen jälkeen politiikan suunnan. Muutosta tarvitaaan nyt enemmän kuin koskaan. On #ilmastovaalit #sotevaalit #maahanmuuttovaalit #eriarvoisuusvaalit ja vaikka mitä, mutta mun mielestä liian vähälle huomiolle on jäänyt keskustelu päihteistä ja niiden käyttäjistä. Päihteillä tarkoitan tässä kohtaa yleisesti kaikkia laillisia ja laittomia päihteitä.  Mä oon työskennellyt päihde- ja mielenterveyspuolella kauan. Olen työskennellyt suonensisäisesti huumeita käyttävien HIV- positiivisten ihmisten kanssa, korvaushoidossa, katkoilla, terveysneuvonnassa, ja asunnottomien kanssa. Olen ollut pitkään huolissani, kun viime vuosien aikana palveluihin pääsy vaikuttaa olevan koko ajan hankalampaa, vaikka kynnystä tulisi nimenomaan madaltaa. Ennaltaehkäisyyn pitää satsata toki enemmän, mutta nykyiset ongelmakäyttäjät pitää myös hoitaa ja pyrkiä tarjoamaan heille mahdollisimman inhimillinen elämä addiktiosta huolimatta.

Syitä päihteiden käyttöön on niin monia, että niiden pohtimiseen ei tila tässä riitä. Kiteytettynä päihteillä yritetään yleensä hoitaa pahaa oloa tai oiretta tajuamatta, että se monesti pahentaa asiaa. Meidän hyvinvointiyhteiskunta pystyy kyllä tarjoamaan ihmisille paljon parempaa #kaikille, ei vain harvoille.

Homma on muuttunut melkoisen moraalittomaksi kadulla viimeisen kymmenen vuoden aikana ja yhä vahvempia päihteitä myydään koko ajan nuoremmille. Vielä joku aika sitten oli puhtaasti alkoholisteja, amfetamiinin käyttäjiä ja heroinistejä, mutta nykyään yksi ns. pääpäihde on harvinaisempaa ja sekakäyttö yleisempää. Hyvin harvoin tapaa enää ihan ”vanhan koulun juoppoa”, kun pillerit ovat niin yleisiä alkoholisteillakin. Kaikenlaiset tutkimuskemikaalitkin on tullut jäädäkseen, eikä edes myyjä välttämättä tiedä mitä tuote pitää sisällään, kun aineet on sekoitettu ja jatkettu niin monta kertaa ennen päätymistä katukauppaan. Päihteitä käytetään siis joka tapauksessa laittomuudesta huolimatta.

On aika todeta, ettei kieltolaki toimi ja huumesota on hävitty kauan siten. Rankaisemisesta on siirryttävä tukemiseen. Haittojen vähentäminen on käyttäjän- ja yhteiskunnan etu. Kun aikoinaan aloitettiin ”värkin” vaihto, eli suonensisäisesti huumeita käyttävälle annetaan puhtaat pistovälineet kun palauttaa käytetyt likaiset, sitä vastustettiin laajasti. Kuitenkin terveysneuvontapisteiden yleistyttyä tartuntataudit vähenivät ja likaisia ruiskuja ei enää löytynyt niin paljon kaduilta, leikkipuistoista jne. Seuraava askel on pistohuoneet, joita on myös vastustettu, mutta toteutuessaan parantavat käyttäjän elämänlaatua valtavasti ja vähentävät haittoja ympäristöstöstä.

Kannabis on päihteistä alkoholin kanssa puhutuin tällä hetkellä. Kannabiksen käyttö on lisääntynyt huomattavasti, joten keskustelu siitä on hyvinkin ajankohtaista. Nuorten alkoholin käyttö on tutkimusten mukaan vähentynyt, mutta kannabiksen ja muiden päihteiden käyttö lisääntynyt. Mikään päihde ei tietysti sovi nuorille, koska päihteet vaikuttavat nuoren kehitykseen, mutta kannabiksen haitat ovat silti pienemmät kuin alkoholin ja muiden päihteiden. Päihdevalistus on jumiutunut ennakkoluuloiseen pelotteluun, eikä nykynuorille enää sellainen mene läpi, kun kaikki tieto on helposti saatavilla.

Kannabiksen laittomuus onkin vihdoin kyseenalaistettava ja otettava laajaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Moni joka käyttää kannabista pahan olon demppaamiseksi on jo entuudestaan riskiryhmässä syrjäytyä ja syyllistäminen vaan pahentaa tilannetta. Salailu ja häpeä estävät hakeutumasta hoitoon tai puhumasta asiasta läheisille. Monen nuoren urankehitys on vaarassa, koska merkintä seuraa pitkään mukana.

Kun kannabis dekriminalisoidaan, eli käytöstä ei enää rangaista, vapautuu valtavasti resursseja poliisille puuttua isompiin ja vaarallisempiin rikollisiin. Järjestäytyneeltä rikollisuudelta jäisi valtavat summat rahaa saamatta, kun kannabista saisi kasvattaa omaan käyttöön kotona(tosin kotikasvatus on jo nyt hyvin yleistä). Ongelmakäyttäjien kynnys hakeutua hoitoon madaltuisi ja käyttö olisi sosiaalisesti hyväksytympää jolloin ongelmakäyttäjät uskaltaisivat puhua ongelmastaan. Lajikkeita on monenlaisia, joista toiset enemmän päihdyttäviä, kun toiset taas toimivat paremmin lääkkeeksi.  Dekriminalisointi toisi vaihtoehtoja käyttäjille ja kukin voisi valita itselleen sopivan lajikkeen, sen sijaan, että ostaa sitä mitä sattuu saamaan kadulta.

Lääkekannabiksesta löytyy paljon tutkimustietoa netistä. Kannattaa käydä tutustumassa aiheeseen, koska tietouden lisääminen vähentää ennakkoluuloja. Se on myös paras tapa lieventää asenteita ja purkaa niitä myös huumepropagandaan kasvaneelta hoitohenkilökunnalta. Lääkekannabiksesta voisivat hyötyä esimerkiksi kipupotilaat, MS-tautia sairastavat, epileptikot ja Migreeniä sairastavat ihmiset. Kun kannabis demikriminalisoitaisi se voisi auttaa monia potilaita pääsemään oikean ja sopivan hoidon äärelle.

Nyt on aika siirtyä humaanimpaan päihdepolitiikkaan. Minimoidaan haitat ja kohdataan päihteiden käyttäjät ihmisinä.

Rauhaa

TL

Jaa artikkeli: